KiviGalleria

FOSSIILIT

Kivettyneestä puusta koverrettu allas

Fossiilivalikoimamme on lisääntynyt entisestään, valikoimaamme kuuluu mm. 250 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja. Esim. Megalodonin (jättihai) hampaita, ammoniitteja, oikosarvisia, dinosauruksen luuta ja ulostetta. Kivettyneestä puusta on mahdollista hankkia sekä rungon paloja, että rungon "siivuja". 

Oulun Dinosaurusnäyttelystä
Oulun Dinosaurusnäyttelystä
Fossiilikokoelma
Fossiilikokoelma
Orthoseras levy

FOSSIILIT

Ruskean eri sävyjä, musta, harmaa. Sedimenteissä esiintyvät

fossiilit eli kivettymät ovat eri kivilajeissa olevia organismien

jäänteitä, joista voidaan havaita eloperäinen ulkomuoto, joka

niillä aiemmin on ollut. Fossiileja löytyy ympäri maailmaa.

Muinaisten uskomusten mukaan fossiilit ovat myönteisiä 

voimakiviä. 

Shamaanien kerrotaan

käyttäneen fossiileja taikamenoissaan maagisia voimia 

kasvattaakseen.

Fossiilit avustavat menneiden elämien tutkimisessa ja suojaavat

loitsuilta.

Fossiileja suositellaan voimakiviksi arkkitehtuurin ja suunnittelun

kanssa tekemisissä oleville.

MUINAISUUS ESIIN Kivet ovat Maan päiväkirjan lehtiä ja fossiilit niiden sanoja. Ne kertovat yllättäviä yksityiskohtia elämän historiasta.

Ensimmäinen dino löytyi jo vuonna 1676! 


Dinosaurustutkimuksen historiassa helposti unohdetaan se, että Oxfordin yliopiston kemianprofessori Robert Plot julkaisi jo vuonna 1676 kuvauksensa Englannin Cornwallista löydetystä dinosauruksen luusta. Hän ei vain tuolloin tiennyt, että luu oli osa Megalosauruksen reisiluuta, kuten nyt tiedämme. Plot piti luuta loppupäätelmissään jättiläisihmisen reisiluun alaosana. Jos hän olisi esittänyt, että luu kuului sukupuuttoon kuolleelle eläimelle, hänen ylleen olisi langetettu kirkonkirous!

DINOSAURUKSET SUOMESSA 

Dinosaurusten kanssa herää väistämättä mielessä kysymys, että oliko ja elikö dinosauruksia myös Suomessa? Vastaus on lyhyt: kyllä oli ja eli. Myöhäisellä liitukaudella 75 miljoonaa vuotta sitten koko maailmassa, ja Suomessakin elettiin lämpimissä ja kosteissa oloissa, jotka vastasivat lähes nykyistä trooppista sademetsää. Vuodenaikoja ei tuolloin ollut, eikä ollut ilmastovyöhykkeitäkään nykyisessä merkityksessä. Napa-alueet olivat jäättömiä vuoden ympäri, kääntöpiirien tuntumassa vallitsi lämmin tai trooppinen ilmasto, ja päiväntasaajalla oli liian kuumaa ja kuivaa lähes kaikelle elämälle. 

Kasvillisuus oli Suomessa tuolloin runsasta, metsissä kohoilivat havupuut mutta myös lehtipuut, kuten pajut ja tammet. Metsät kuhisivat käärmeitä, liskoja ja pieniä nisäkkäitä - sekä mitä erilaisimpia dinosauruksia. Dinosaurukset olivat myös Suomen luonnon valtiaita. Taivaalla liitelivät sekä linnut että jättikokoiset siipisaurukset. (Lähde: Petri Forsell: Kun Suomi räjähti) 

Ammoniitteja, Oikosarvisia, Nautilus Tulear, Meritähtiä...

Ammoniitteja.

Hadrosaurus "isolisko" oli kookas kasvinsyöjäsorsalisko, joka eli Pohjois-Amerikassa myöhäisliitukaudella 78 - 68 miljoonaa vuotta sitten. Sillä oli pituutta n. 10 metriä ja painoa n. 3,2 tonnia. Tämä hirmulisko liikkui sekä kahdella että neljällä raajalla. Hadrosaurukset elivät laumoissa, joissa oli eri ikäisiä yksilöitä. Sillä oli hampaaton nokka, mutta leuoissa oli satoja pieniä poskihampaita. Hampaillaan Hadrosaurus pystyi jauhamaan sitkeämpiäkin kasveja. Kuvassa Hadrosauruksen luita.

Fossiileja oikosarvisista, kalafossiili ja trilobiitteja Marokosta. Takana "Fossiilipatsas" korkeus n.55cm.

Ammoniittifossiileja. Vasemmalla taustalla luonnollista ammoniittia, oikealla opalisoituneita ammoniitteja. Edessä vasemmalla "Dinon kakkaa".

Kivettynyt puu (Tsekki)

Orthoceras /Oikosarvinen -hiottu esiin emäkivestä (Marokko)

sami 06.02.2015 23:18

Kiitos hienosta vastauksesta :D en ihan tätä hakenut :D mutta hyvät naurut sain :)

Jaana 07.02.2015 21:34

No joo....

mutta oikeesti, kyllä meillä on myytävänä ihan oikeata dinon kakkaa eli Koproliittia sekä dinosauruksen luita yms. Niitä löytyy esim. USA:sta.

Ida H 05.02.2015 14:53

Jäi hiukan messuilla kaivelemaan se septarian-muna, "avattava malli". Ei teillä oo tiedossa mitään mistä sais isoja , käsittelemättömiä septarian noduleja?

Jaana 07.02.2015 21:37

Hei vaan!
meillä on tuollaisia kouraan mahtuvia ns. raakapaloja Septariaa. Millaisia paloja tarkoitat? hankimme niitä saksan tukustamme ja...

sami 05.02.2015 07:34

Hieman olen skeptinen näiden dinon luu palojen ja kakan suhteen :D

Jaana 05.02.2015 07:44

Hei Sami

Usko vaan...Dinotkin ovat joskus kakanneet

Liisa Autio 04.08.2014 10:21

Hyvä sivu, mutta missä te sijaitsette?

Jaana 05.08.2014 17:35

Hei vaan!

Myymälämme sijaitsee Kurussa eli Tampereen ja Virtojen puolivälissä. Kuulumme nykyisin Ylöjärveen, mutta postiosoite on edelleen 34300 Kuru!

Uusimmat kommentit

28.10 | 11:45

Lähinnä, että jos tänään tulen neljän jälkeen, niin voitteko olla yhtä hyvin ki...

28.10 | 11:44

Moi, Mitkä teidän kivijalkaliikkeen aukioloajat ovat?

17.10 | 09:37

Kunziitia löytyy osiosta UUTTA SYKSYYN!(Soveltuu myös s...

17.10 | 08:53

Moi! Oliko teolla kuntziittia? Etsin sellaista pientä jonka voi laittaa koruspi...